Çoğu kişi için kanalizasyon boru onarımı yapmak ve üstelik bu boruları sökmeden tamir edebilmek oldukça zordur. Öncelikle kanalizasyon nedir bundan başlayalım. Kanalizasyon; ev, iş yerleri ve sanayi ortamlarındaki kullanım dışı kalan atık suların ulaştırılması gereken kaynaklara gitmesini sağlayan sistemlerdir. Genellikle bu atık sular arındırma işlemine tabi tutulur. Bu süreçte suların veya yağmur sularının akıp gittiği yer altındaki sistemlerdir. Önceden bu kanallar betondu ancak günümüzde artık betonun aşınması söz konusu olduğundan plastik kanallar kullanılmaya başlanmıştır.
Modern kanalizasyon işlemleri oldukça karmaşık görünür ve genellikle özel bir ev veya dairenin tuvaletleri zaman zaman kanalizasyon boru onarımı gerektirir. Bu onarım gereksinimleri genellikle kırılma, çatlama gibi durumlarda suyun eve taşması nedeniyle meydana gelir. Tuvalet veya banyo giderlerinin tıkanması veya bu giderlerin borularının çürümesi ve işlevini kaybetmesi de profesyonel bir firmaya ihtiyaç duyacağınız anlamına gelmektedir. Arızanın sebebini anlamak için bile bir yetkili ve bu işten anlayan kişinin gelip gerekli ön incelemeyi veya hemen onarılabilir durumda ise onarması gerekmektedir. Bu konuda Özdoğan Teknik olarak bizlere her zaman ulaşabilir ve destek alabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse ev/daire içindeki borularda kanalizasyon sorunları şunlardan kaynaklanabilir;
- Kırılmalar,
- Çatlamalar,
- Tıkanmalar,
- Altyapıdaki eğim hataları.
Yukarıda bahsettiğimiz kanalizasyon boru onarımı ve sorunları sadece karşınıza ev içinde çıkmaz. Karşı karşıya olduğunuz problemin kaynağı dış boru hatlarından kaynaklanıyor olabilir. Ve bunu sizin bireysel olarak anlamanız çok zordur. Anlık meydana gelen tıkanmalarda genellikle kişilerin attığı atık maddeler veya eşyalar buna sebep olabilir. Kanallarda veya kanalın toplandığı alanda meydana gelen bir tıkanma sizin evinize kadar gelir ve suyunuzun gitmemesine sebep olur.
Kanalizasyon Boru Onarımında Kullanılan Malzemeler;
Genellikle kanalizasyon boru onarımında kullanılan malzemeler standarttır. Boruların tamiri yani sökme takma işlemleri pahalı bir iştir. Boru onarımı ve sorunları ile karşılaşmamak için tasarımını iyi bilmek ve anlamak gerekir.
Bir kanalizasyon sistemi iç ve dış kanalizasyon sistemleri olarak ikiye ayrılır. Drenaj sistemi dediğimiz kanallar içerde yani yer altında bulunurken arıtma sistemine varan kısım ise dışarıda kalır. Ev içlerinde genellikle kullanılan boru hatları iki kısma ayrılır;
- Yatay borular
- Dikey borular
İç tesisat hatlarında kullanılan yatay borular genellikle 50mm çapında olurken dikey olarak kullanılanlar binanın iç boşluğundan veya havalandırma boşluğundan dışarı çıkmak için kullanılır ve çapları 110mm’ye kadar uzanabilir. Bu drenaj sistemlerinin boru hatlarında kullanılan malzeme genellikle plastiktir ve PVC olarak adlandırılır. PVC’ler birçok konuda kolaylık sağlar. Kolay kesilebilir, ağırlığı azdır, yüksek mukavemette ve pürüzsüz olduğundan kanalizasyon tamir işlemlerinde rahatlıkla kullanılır.
Plastik altyapı sistemlerinin onarımı kolay gibi görünse de bütün sistemi sökmek gerekebilir. Bu nedenle onarım için bizleri arayabilir ve her zaman destek alabilirsiniz.
Kanalizasyon Boru Tamirinde Dikkat Edilecek Hususlar;
Ev şartlarında kanalizasyon boru tamirinde dikkat edilecek hususlar nelerdir diye düşünüyorsanız, bunu yapabilmek için öncelikle yukarıda bahsettiğimiz arıza türlerinden hangisine sahipsiniz, bunu tespit etmelisiniz. Karşılaştığınız arıza eğer bir sızıntı ise, evde veya odanızda hoş olmayan bir koku oluşur ya da bunun sebebi borularda meydana gelen bir sızıntı olabilir. Bunu tespit etmek için, binanın bütün hattını bilmeniz ve gezmeniz gerekebilir.
Gizli bir sızıntıyı bulmanız ve tamir etmeniz bu nedenle oldukça zor olabilir. Özdoğan Teknik olarak verdiğimiz onarım hizmetleri için bizleri her zaman arayabilir ve destek alabilirsiniz.
Eğer kendiniz evde boru hatlarını onarım işlemi yapmak isterseniz klasik yöntemlerden biri olan kelepçeler ile çatlak olan veya sızıntı yapan yeri geçici olarak durdurabilirsiniz. Uzun ömürlü kanal boruları maalesef bir süre sonra yıpranabilir, yırtıklar oluşabilir ve sızdırmazlık özelliklerini kaybedebilir. Bu durum genelde demir dökme borularda meydana gelir. Basitçe bir sızıntıyı engellemek için;
- Bir dolgu malzemesi,
- Özel koli bant,
- Eğer demir malzeme ise soğuk kaynak.
Kullanabilirsiniz. Doldu malzemesini bir bandaj ile sarabilir ve akıntıyı bu şekilde geçici olarak durdurabilirsiniz. Bu işlemler hatasız yapıldığında sizi uzun süre bu dertten kurtarabilir.
Eğer bütün sorunlarınızın sebebi yanlış bir kanal döşemesi ise bu durumda hizmet alımı yapmanız gerekir. Çünkü genellikle özel şirketlere verilen altyapı işleri dikkatsiz işçilikler sebebiyle kötü sonuçlanmaktadır.
Adınız veya takma adınız.
Geçerli e-posta adresiniz.
Örnek: https:// veya https://www